Om du köper en begagnad eller ny bil hos en bilförsäljare träder konsumentskyddslagen alltid in. Köper du däremot bilen av en privatperson gäller endast köplagen som skapar ett mindre skydd mot dig som kund. För att inte få otrevliga överraskningar senare är det därför otroligt viktigt att du kontrollerar hela bilen innan du köper den. Bland annat kontrollera bilens tidigare ägare och vilken historia bakom bilen det finns. Desto mer fakta om bilen du tar reda på desto bättre när du köper från en privatperson. Exempelvis eventuella besiktningsanmärkningar och annan nyttig information som tidigare ägare till bilen. Det mesta går att hitta hos Transportstyrelsen och speciellt viktigt är det att du kollar upp om bilen har tidigare obetalda skulder. Detta är viktigt för att när du köper bilen följer eventuella obetalda skulder med och blir ditt ansvar. I värsta fall kan du bli tvungen att betala skulderna eller lämna tillbaka bilen till förra ägaren för att inkasso ska kunna ta bilen för skulden. Detta kan du kontrollera genom Transportstyrelsen och på det sättet försäkra dig om att det inte finns några.

Hos Transportstyrelsen kan du också kontrollera att den person som säljer bilen faktiskt äger den också. Tyvärr händer det att människor som inte äger bilar säljer dem och det kan medföra en rad olika problem. Därför är det viktigt att kontrollera vem som äger fordonet innan man beslutar sig för att köpa. För att göra det här enkelt och smidigt har Transportstyrelsen skapat en app som kallas Vem äger fordonet, där går det att enkelt kolla upp vem som står registrerad som ägare. Utför man inte detta och bilen visar sig vara stulen kan du behöva lämna tillbaka bilen.

Köpa bil från handlare eller individ

När du köper din bil av en privatperson gäller heller inte ångerrätt eller någon garanti. Konsumentköplagen används inte här och det går alltså inte att vända sig till konsumentvägledningen om det behövs hjälp inom området. Det finns flera skillnader mellan att köpa din nya eller begagnade bil hos en privatperson eller en bilhandlare. Många tycker att det är smidigare att handla hos en bilhandlare eftersom fler kontroller på bilen redan har utförts och skapar en viss trygghet i att du köper bilen hos en seriös bilhandlare.

Leave a Reply