Varför köpa en mountainbike?

Fler och fler svenskar får upp ögonen för hur fantastisk det är att cykla. Cykeln kan användas till så många olika saker. Det är en utmärkt motionsform för dig som har tröttnat på löpbandet på gymmet eller som vill kombinera träningen med vackra djur- och naturupplevelser. Det finns en rad olika cykelmodeller att välja på och det är lätt att känna sig förvirrad. I just den här artikeln så guidar vi er igenom den typ av cykel som kallas mountainbike eller mtb-cykel. Frågorna kan vara många och det finns många nya begrepp att sätta sig in i. Vi hoppas ge dig en del svar på vägen!

Vad är en mountainbike?

En mountainbike eller förkortat MTB är en cykel som är anpassad för att kunna cykla ute i terräng och skog. Ramen på en mountainbike är tjockare och mer upprätt, den är också högre än på en vanlig cykel så att du ska kunna cykla över stock och sten. Hjulen på en mountainbike skiljer sig också åt. Hjulen är breda med ett tjockt mönster, detta för att kunna få bättre fäste när du cyklar i grus eller sand. Fälgarna är alltid av hög kvalitet för att kunna klara av en tuff typ av cykling som det ofta blir när man cyklar i skogen.

Vilka tillbehör behöver jag till en mountainbike?

Det finns egentligen inga obligatoriska tillbehör till mountainbike men en hjälm bör du så klart ha. Man kan också köpa till en cykeldator, den ger dig värdefull information om din hastighet, tid och distans. Många cyklister som använder cyklingen som motionsform gillar också att använda en pulsklocka där du får information om din puls och kan på så sätt hålla koll på din träning bättre. Det kan också vara praktiskt med en verktygsväska och hållare för vattenflaska.

Att träna med mountainbike

Mountainbiken var otroligt populär när den först kom men har haft en vikande popularitet på 2000-talet. Nu går dock försäljningen av mountainbikes upp igen och många som köper mountainbikes idag är just motionärer. Varje år organiseras Cykelvasan av Vasaloppet som är Sveriges störa cykellopp med mountainbikes. Idéen med stora cykellopp där alla deltagare använder mountainbikes föddes i Norge och har sedan spritt sig till Sverige. Att använda en mountainbike när man tränar har många fördelar. Det är enkelt och man behöver i stort sett bara sin cykel. Man kommer ut i natur och skog och får njuta av djurliv och frisk luft.

Leave a Reply