Drömmer du om cykelutflykter på helgerna men stoppas av små barn som inte kan följa med? Med en cykelsits kan du ta med hela familjen på cykelutflykten. Eller varför inte transportcykla till förskola, skola och arbete?

Med en cykelsits väntar dig ett friare liv. Du transporterar ditt barn på ett enkelt och smidigt sätt och väljer samtidigt ett miljövänligt alternativ. Dessutom tycker många barn att det är kul att få följa med på cykelturen.

För barn mellan nio månader och fyra till fem år

Barnet måste kunna sitta stabilt av sig själv, så omkring nio månaders ålder brukar vara en undre gräns för att ditt barn ska kunna åka med på cykelturen. De flesta cykelsitsar håller för cirka 22 kilo, vilket innebär att de kan användas ungefär upp till det att barnet är fyra till fem år gammalt. Även fast ditt barn lärt sig cykla själv kan det fortfarande vara en god idé att använda cykelsitsen, till exempel om ni vill ta er fram fort, eller om ni ska cykla längs med hårt trafikerade vägar.

Ditt barn sitter säkert under färden

Du fäster cykelsitsen i pakethållaren eller direkt i cykelns ram. Det går alltså att använda en cykelsits trots att du saknar pakethållare på din cykel. Det finns även andra modeller som fästs på cykelns styre. Om du tänker använda cykelsitsen på flera olika cyklar så kan du med fördel införskaffa ett extrafäste så att det blir enkelt att flytta cykelsitsen mellan olika cyklar. Oftast har cykelsitsarna sidohandtag så att de är lätta att bära.

Ditt barn spänns fast med hjälp av en justerbar trepunktssele så att barnet sitter säkert i cykelsitsen. Tänk på att det måste finnas plats för en cykelhjälm i cykelsitsens övre del när barnet sitter fastspänd. Om det är en litet barn som kanske somnar i cykelsitsen så kan det vara bra att köpa en modell där ryggstödet går att luta bakåt. På så sätt undviker du att barnets huvud ramlar framåt när det somnar. Vissa cykelsitsar har även ställbara fot-, rygg- och nackstöd så att din cykelsits kan växa i samma takt som ditt barn. En annan säkerhetsaspekt att ta hänsyn till är att undersöka om din cykelsits har reflexer eller ett fäste för en lampa, så att ni syns ordentligt när det är mörkt ute.

Leave a Reply