Att skicka blommor med bud är ett perfekt sätt att göra någon glad på. För att skänka lite extra glädje till mottagaren finns det ett par saker som är bra att tänka på.

Favoritblomma?

Först och främst är det bra att känna till om mottagaren har någon särskild favoritblomma och, i sådana fall, vilken färg. Är det en ovanlig blomma eller färg kan du behöva vara ute i god tid, så att floristen hinner ta kontakt med sin leverantör och få den levererad.

När du vill säga något

Vill du säga något särskilt med blommorna bör du bekanta dig med blomsterspråket. Sort, färg och antal är faktorer som påverkar vad som sägs med just den bukett som du väljer. Det mest kända exemplet är kanske tio röda rosor, som betyder ”Vill du gifta dig med mig?”.

Andra exempel:

  • Liljor betyder ”jag är fåfäng”
  • Vitsippa betyder ”tänk på mig”
  • En orange blomma, oavsett sort, betyder ”jag är din trogne vän”

Blomsterspråket handlar om symboler och är upp till tolkning. Tanken är att det du vill säga, sägs på ett roligt och kanske lite hemlighetsfullt sätt.

Att skicka blommor till någon som är sjuk

Det är vanligt att skicka blommor till den som är sjuk. Det brukar uppskattas och visar på att du tänker på personen. Är det en person som är riktigt sjuk så är det bra att känna till att det inte brukar gå att skicka blommor till intensivvårdsavdelningar. Patienterna, som redan är i ett sårbart tillstånd, kan ha pollen- eller växtallergier som förvärrar deras hälsa.

Tänk också på att den som är sjuk sällan har orken att ta hand om krävande växter – och att eventuell sjukvårdspersonal sällan har tid att göra det. En annan faktor att ta hänsyn till är lukten – om mottagaren är känslig kan starkt doftande blommor bli jobbiga att ha i rummet.

Välj därför en lättskött blomma som gärna är allergivänlig och som inte doftar jättemycket. Hit hör till exempel blåklockor och orkidéer.

Övriga saker att tänka på

Övriga saker att komma ihåg när du ska skicka blommor till någon:

  • Pris och tillgänglighet
    Tänk på att vissa blommor kan vara dyra och svåra att få tag i under delar av säsongen.
  • Jämför
    Jämför gärna priser och villkor hos blombud på nätet innan du bestämmer dig, för att hitta rätt företag just för dig.

Leave a Reply