Frågor och svar om hårtransplantation

Håravfall kan vara ett känsligt ämne för många och kan drabba människor i alla åldrar, av olika orsaker. Främst är det genetiska anlag som gör att man drabbas av håravfall, men sjukdom och ålder kan också vara bidragande orsaker. Med en hårtransplantation, där man flyttar aktiva hårsäckar från ett område till ett annat, kan man få sitt svall tillbaka.

Finns det olika metoder?

Ja, det finns två olika metoder för hårtransplantation, den ena kallas FUE och innebär att man plockar ur hårsäckarna en och en för att sedan transplantera dem på det nya området. Den andra metoden kallas FUT, där man istället plockar ut en strimla med hud, som sedan delas upp och transplanteras.

Hur lång tid tar det innan man ser resultat?

Hår tar tid på sig för att växa, och så även efter en hårtransplantation. Man kan börja få synliga resultat efter 3–4 månader efter behandlingen men det slutgiltiga resultatet syns först efter 9–12 månader. Det finns alltså ingen anledning att oroa sig om man inte ser någon skillnad under de första veckorna efter transplantationen.

Finns det något man ska undvika eller tänka på efter behandlingen?

Direkt efter en hårtransplantation är det viktigt att inte huvudet och det behandlade området utsätt för yttre faktorer så som regn eller starkt solsken, och man bör heller inte bära huvudbonad. Under hela den första månaden ska man undvika att träna, bada i salt havsvatten och att svettas kraftigt.

Hur mycket kostar det?

Priset får en hårtransplantation varierar givetvis på hur stort ingreppet är, det vil säga hur många hårsäckar som ska flyttas. Kostnaderna ligger ungefär mellan 40 000 – 70 000, där det dyrare såklart innefattar en större transplantation som kan ta upp till 10 timmar. Vill man så kan man då dela upp behandlingen på två eller flera tillfällen hos många kliniker.

Blir man sövd?

Nej, men blir i regel inte sövd när man genomgår en hårtransplantation, utan man använder sig av lokalbedövning. Vissa patienter önskar lugnande medicin för att kunna sova under ingreppet men de flesta är helt vakna under hela behandlingstillfället.

För den som funderar på att genomföra en hårtransplantation finns säkerligen många frågor. Man kan alltid välja att be om information hos en eller flera kliniker för att rå redan på allt man vill och behöver. I Sverige finns flera olika klinker som utför transplantation av hår.

Leave a Reply