Marknaden för fritidshus har förändrats en hel del sedan webbplatser såsom Airbnb lanserades för några år sedan. Numera har dessa boenden blivit något av kassakor för många svenskar. Genom att äga ett andra eller till och med tredje hem kan man ofta skapa en ganska hög avkastning på sin investering. Och istället för att lägga stora pengar på hotellvistelser under semestern kan du genom att investera i en semesterbostad upptäcka en ny stad samtidigt som du investerar i fastighetsmarknaden på samma gång.
Allt fler köper fritidsboenden som investeringsobjekt
Du kanske föreställer dig att de personer som väljer att köpa ett fritidshus framför allt är äldre och ganska förmögna personer? Så behöver dock inte nödvändigtvis vara fallet – det finns faktiskt undersökningar som har gjorts vilka har stuckit hål på denna myt. Faktum är snarare att ett stort antal yngre personer för tillfället är på jakt efter ett fritidsboende eller har nyligen skaffat ett sådant. Det tycks främst vara fastigheternas investeringspotential som lockar den breda massan av köpare i 20- och 30-årsåldern.
Det finns många fördelar med att äga flera bostäder på olika platser i landet. Trots detta känner sig vissa spekulanter avskräckta inför att ta ännu ett lån samt hantera allt kring uthyrningen av boendet. Men i själva verket är det ofta väldigt lukrativt för dig som köpare att investera i denna typ av fastighet. Dessutom är det i de allra flesta fall en ganska enkel och rättfram process. Dessutom har du på ålderns höst möjlighet att sälja din primära bostad för att istället flytta ut på landsbygden till ditt fritidsboende.
3 saker att överväga innan du köper ett fritidshus
Är du på jakt efter ett fritidsboende i skogen, på landsbygden eller någon annanstans? När du överväger att köpa ett fritidshus bör du ta följande saker i beaktande:
- Hur det känns. Besök gärna platsen där du vill bygga ditt fritidsboende för att få en känsla för omgivningen.
- Klimatet. Om du vill kunna bo i huset under flera av årets årstider bör du ta hänsyn till vädret.
- Försäkring. Om boendet är beläget nära en sjö eller liknande kan du vilja lägga lite mer pengar på försäkringen.