Vad behöver du för att banda med plastband?

Emballage innebär professionell förpackning av föremål med hjälp av olika material. Ett material som används ofta inom emballage är plast. Det är lätt att använda men fyller sin funktion till hundra procent. En viktig del i emballage är att snurra fast saker och fästa förpackningar. Det kan man bland annat göra med plastband. I den här texten berättar vi mer om plastband inom emballage och vad man behöver för att packa in med banden.

Plastbanden

Det finns olika typer av plastband man kan använda vid emballage. Skillnaden är material och antal fiber bandet består av. Materialet skiljer sig åt i olika typer av plast, till exempel finns plastband gjorda på polyester. Även antal fiber gör att band skiljer sig åt. Beroende på hur bandet är gjort så är kvalitén och styrkan olika bra. Men låt dig inte luras, du behöver inte alltid den bästa kvalitén (och det dyraste bandet). Beroende på vad du ska säkra ska du titta efter ett plastband. Om du bara ska säkra något som inte väger så mycket, välj ett billigare band som inte heller tål så mycket vikt (men tillräckligt för det du vill packa in). Om du ska säkra mycket vikt behöver du ett starkare band som tål mycket så att säkerheten inte riskeras. Men se till att vara smart och inte slösa bort pengar bara för att ett plastband är bättre och starkare. Anpassa till dina behov!

Tillbehör

Till plastband finns det massor av tillbehör. Det finns maskiner som underlättar jobbet åt dig: Bandningsapparat. Bland bandningsapparater kan du välja mellan trådlös, batteridriven och med sladd. De har även olika storlekar för att klara av olika mycket. Återigen beror det på för vad du behöver maskinen: Ska du banda lite eller mycket? Är du professionell och jobbar mycket med förpackning kanske du behöver en dyrare maskin som jobbar bättre och snabbare med plastbanden. Men om du ska ha en bandningsapparat för hemmabruk behöver du nog inte satsa på stort. En liten maskin räcker och med den sparar du dessutom pengar i plånboken.

Du kan dessutom behöva olika tänger när du ska banda med plastband. Många normala som de flesta har i sin verktygslåda kan komma till nytta men det finns även tänger som är gjorda för att band med plastband. Dessa tänger kallas bandsträckare och är byggda för ett visst material av plastband.

Leave a Reply