Det finns otaliga cykelmodeller som alla har olika utseenden och funktioner. Vissa är bättre anpassade för staden, andra för terräng och andra för att cykla snabbt. Det finns dessutom två olika kategorier på cyklar: dam- och herrcyklar. Detta koncept kan verka omodernt, idag väljer man knappast cykel efter kön. Dessutom har damcyklarna fått en dålig image om sig, helt utan anledning. I denna text tar vi tag i detta och ger damcykeln sin upprättning!

Är damcyklar svagare varianter av herrcyklar?

Många har fått för sig att damcyklar skulle vara sämre än herrcyklar. Det sägs att ramarna är svagare, materialet billigare och inte lika tåligt och att cykeln allmänt sett är långsammare. Det här stämmer inte alls. Cykelns kvalité beror inte på om det är en dam- eller herrcykel, utan på priset. Naturligtvis förlorar en damcykel mot en herrcykel om damcykeln är mycket billigare, det är ren och skär logik. Men en damcykels kvalité kan vara precis lika bra som en herrcykel. Det är inte i den punkten de två modellerna skiljer sig åt. Skillnaden ligger i vad cykeln har för funktion. Damcykelns konstruktion är uppbyggd så att det ska vara smidigare att kliva av och på cykeln. Detta har ingenting med cykelns potential att göra. Tvärtom innebär smidighet många olika fördelar.

Fördelarna med damcyklar..

Det smidiga på- och avstigande som damcykelns konstruktion innebär ger cyklisten många fördelar. Om man cyklar i ett trafikerat område kan det vara viktigt att inte behöva krångla med cykeln och snabbt kunna hoppa av eller sätta ner fötterna på marken. Dessutom kommer dam-modellerna ofta med en cykelkorg och pakethållare. Här kan man lasta av sig allt man har med sig, till exempel från och till jobbet, eller skolan. Du slipper ha din tunga väska på ryggen medan du cyklar och tack vare en bredare sadel kan du bekvämt ta dig fram. Att cykla blir därmed inte bara ett transportmedel utan verkar avslappnande precis som promenader.

Damcyklar är inte alls sämre cyklar än herr-modellen. Cyklarnas funktioner skiljer sig åt och de olika konstruktionerna innebär olika fördelar som passar för olika personer. Könet spelar ingen roll vid valet av cykel trots att de har varit namngivarna till modellerna. En damcykel kan passa alla. Om man letar efter smidighet och bekvämlighet så är dammodellen definitivt något att titta på.

Leave a Reply