Om man väl har bestämt sig för att det är dags att installera ett hemlarm börjar jakten på att hitta det ideala just för dig. Utbudet är stort, det finns mängder av olika firmor i olika prisklasser och utformning av själva produkterna, hemlarmet. Många larm är kopplade till en väktarcentral som, vid risk för inbrott, skickar ut väktare för att kontrollera huset. Andra larm är istället kopplade till dig och din dator eller mobil där du, vid utlöst larm, enkelt och snabbt blir meddelad via sms eller telefonsamtal när ett larm utlöses och via kameror kan se vad som hänt.
Att tänka på innan du köper ett hemlarm
Det första du bör göra är att prata med ditt försäkringsbolag angående dina behov. I många fall kan ditt försäkringsbolag rekommendera en firma som de redan samarbetar med och kanske också kan erbjuda larmet till ett reducerat pris. Säkerhetsställ att larmet är certifierat och godkänt av Svensk brand- och säkerhetscertifiering för att vara säker på att du skyddas inte bara mot brand utan även brandfaror. Du bör också titta på hemsidan för SSF Stöldskyddsföreningen för att hitta mer information om hur du kan skydda dig utöver hemlarm.
Olika typer av larmpaket
Alla larmpaket är olika och varierar mycket i pris. Det finns i regel två typer av hemlarm, de som är friköpta och det som kallas hyrlarm. Ett hyrlarm har lägre startkostnad men efter att avtalet går ut återlämnas det till larmföretaget i motsats till ett friköpt larm som man får behålla. Ett paket innehåller olika saker, allt ifrån tjuvlarm med signal till detektorer av vattenskador, rök eller lufttrycks förändringar som kan indikera att ett fönster eller dörr har öppnats våldsamt någonstans i ditt hem.
Andra sätt att skydda sig på
Många inbrott sker som bekant i skydd av mörkret på höst, vinter och tidig vår och ofta när hemmets ägare inte är där då risken för att bli upptäckt minimeras rejält. Rädslan för ovälkomna gäster under semestern kan vara ett hinder från att kunna slappna av och njuta ordentligt. I detta fallet är grannsamverkan en viktig strategi. Prata med en granne som tittar till ditt hem då och då, plockar undan tidningar, kanske tittar till husdjur om du har det, klippa din gräsmatta eller ha en bil parkerad på uppfarten ger en illusion av att någon är hemma och avskräcker inbrott.