Att arbeta som jurist i Stockholm

Som i de allra flesta branscher när man arbetar med tjänster, kan det skilja sig något från att vara verksam i Stockholm kontra en mindre ort. Generellt finns det lite bättre möjligheter att tjäna pengar i storstäderna. Samtidigt kan bristen på jurister vara påtaglig på mindre orter, och man kan därför tjäna på att basera sig just på en sådan ort där viss brist råder.

Planerar man att arbeta för någon annan, snarare än att starta en egen juristbyrå, är skillnaderna kanske inte lika stora. Något som dock kan vara påtagligt är att det brukar finnas mer nischade aktörer i Stockholm, jämfört med mindre orter. I Stockholm kan du till exempel hitta flera byråer som i huvudsak inriktar sig på familjerätt eller brottmål, klicka här för att se flertalet. Går du till en advokatbyrå på en mindre ort är sannolikheten större att de åtar sig de allra flesta typer av juridiska uppdrag. Man måste helt enkelt, eftersom kundbasen inte är tillräckligt stor för att det ska löna sig att syssla med enbart ett specifikt område inom juridiken.

Det finns både för- och nackdelar med detta, givetvis. Om man som jurist brinner för ett speciellt område, säg familjerätt till exempel, är chansen högre att man får arbeta mer med det om man är verksam i Stockholm. Kanske lyckas man hitta en anställning på en byrå som just fokuserar på familjerätt, snarare än till exempel brottmål eller företagsjuridik.

Ett större kundunderlag ger en bas som har plats för nischer. Det fyller då ett syfte med jurister som är särskilt kompetenta inom ett visst område, oavsett om det så är familjerätt, fastighetsjuridik eller asylmål.

Kanske är det också detta som krävs om man ska få det jobb man vill ha i Stockholm. I jämförelse med många andra städer är konkurrensen om arbetstillfällena lite hårdare här. Jämför man juristyrket med många andra yrken, är det en väldigt god arbetsmarknad. Dock kan man se, på Arbetsförmedlingens hemsida, att konkurrensen är lite hårdare i Stockholm än vad den är i till exempel Göteborg, Malmö eller Sundsvall. Arbetsmarknaden anses vara ”i balans” här – så det är egentligen inget att oroa sig för. Det kan dock vara bra att känna till att det troligen är enklare att få jobb i många av landets andra städer.

Leave a Reply