Aminosyror – för dig som tränar

Idag upplever vi en hälsorevolution där nästan alla är medvetna om hur de bäst tar hand om sin kropp. Man vet hur länge man måste sova för att kunna fungera bra nästa dag med massor av energi, man har koll på vad man stoppar i sig för att ha en balanserad kost och de allra flesta tränar på ett eller annat sätt. I nästan varje köpcentrum finns det minst tre gym och muskelträning har förändrats till något som inte bara bodybuilders håller på med. Idag går ungdomar, föräldrar och pensionärer till gymmet för att träna med maskiner och hantlar och för att så bygga upp sina muskler. När man håller på med muskeluppbyggnad måste man tänka mycket på sin kost. Viss föda främjar uppbyggnaden av styrka mer än andra. Särskilt aminosyror har en viktig roll i skapandet av muskler.

Aminosyror är musklernas byggstenar

Det finns två saker som är avgörande för muskeltillväxt: Proteinsyntesen bör stärkas medan muskelnedbrytningen bör minskas. Om proteinsyntesen är större än proteinnedbrytningen kommer man få ökad muskelmassa. Detta kallas en positiv muskelproteinbalans.

I denna process är proteiner essentiella. Om man vill ha en positiv muskelproteinbalans måste man ha tillräckligt mycket protein. Protein består av aminosyror och därför är det dessa man måste få i sig för att bli starkare. Studier visar att personer som efter styrketräningen bara tar kolhydrater eller kolhydrater och proteiner har en mindre positiv muskelproteinbalans än personer som kompletterar proteinerna och kolhydraterna med aminosyror. De som även tog aminosyror minskade muskelnedbrytningen och ökade proteinsyntesen i större utsträckning än de andra personerna.

BCAA

Av alla aminosyror är Valin, Isoleucin och Leucin de mest anabola aminosyrorna. Tillsammans kallas dessa aminosyror BCAA eller förgrenade aminosyror som det kallas på svenska. Komplettering med BCAA kan leda till ökad kvävebalans i kroppen och kan därmed hindra kroppen från att övertränas. Flera studier visar dessutom att tillskott av BCAA ökar proteinsyntesen vilket leder till en positiv muskelproteinbalans. Detta kan som sagt öka muskelmassan. Dessutom har andra studier visat att BCAA förbättrar återhämtningen efter träning genom att förhindra muskelömhet och träningsvärk.  Leucin är den viktigaste byggstenen i BCAA just eftersom den är den mest anabola aminosyran och experiment har visat att den är enormt viktigt i processen att frisätta muskelprotein i kroppen.

Om du tränar och vill bygga upp muskler behöver du inga kemikalier. Aminosyror är naturens egna kosttillskott och mycket effektivare än något annat kemiskt. Du kan både tillföra aminosyror till din kropp genom mat och tabletter.

Leave a Reply