En infraröd bastu kan både vara mer portabel och flexibel än en klassisk bastu. Inte minst är det stora fördelar när det inte finns plats eller möjlighet med ”vanliga” bastualternativ.

Portabel – Att bära med sig

Tycker du det är behagligt med värmen som bastun ger samtidigt som du skulle önska att den gick att ta med överallt? Välj en helt portabel infraröd bastu. Någon social samvaro ger den inte – men den värme som bastun kännetecknas av.

Den består av en enklare stol som har ett fodral kring sig. Sätt dig på stolen, dra igen dragkedjan och sätt på bastun. Enkelt, portabelt, varmt och skönt. Så portabel att den lätt kan läggas med i bakluckan på en bil.

De kostar ca 4000 kr vilket är långt under vad en komplett bastu kostar. Blir 55 – 60 grader på mindre än 10 minuter och är portabel. Bra för de som har en lugn och avskärmad hörna hemma där bastubadet kan genomföras. För även om bastun är portabel så är omgivningen väldigt avgörande för om det går att njuta av avslappningen eller inte.

Flexibel – Infraröd bastu i alla hem

En av de största fördelarna med infraröd bastu är flexibiliteten gällande var den kan placeras. Det är inte samma krav på ventilation och skorsten som med en vedeldad variant. Inte heller samma krav på isolering och brandsäkerhet som med en elbastu. Orsaken är att värmen främst skapas när infraröda vågor träffar levande materia. Istället för att luften ska värmas upp – som sedan värmer huden – så värms huden direkt av de infraröda strålarna.

Detta innebär även en jämnare värme. Med en klassisk bastu värms luften upp vilket innebär att det är varmast högst upp. Men med IR-paneler skapas samma värme över hela bastun. Därmed finns det allt från extremt små bastuvarianter till de i fullstor storlek.

Dessa kostar från 10 000 kr och uppåt. Främst beroende på dess storlek.

Portabelt, Flexibelt – och hälsomässigt

Infraröd strålning används inom vissa behandlingsformer och anses ha flera hälsofördelar.

  • Ökar blodcirkulationen
  • Mjukar upp stela leder och muskler
  • Kollagenstimulering

Många upplever även att de får energi, klarare tanke och glow i huden. Det är däremot svårare att kliniskt bevisa eftersom det inte på samma sätt är mätbart.

Leave a Reply